Voertuigbediener

Opleidingsdata en inschrijven

In een oogopslag

De leergang ‘Voertuigbediener van een brandweervoertuig’ is gericht op het bedienen van een tankautospuit of redvoertuig. Klik op de knop rechts voor de opleidingsplanning.

  • Totale studiebelasting 64 uur (excl. examens)
  • 1 Theorie- en 1 praktijkexamen
  • Max aantal deelnemers: 16

Gegevens

Algemeen

Algemeen:

De leergang ‘Voertuigbediener is gericht op het bedienen van een tankautospuit of redvoertuig. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee specialismen:

  • Pompbediener van Tankautospuit/ Dompelpompaanhanger/ Motorspuitaanhanger
  • Redvoertuig:  bediener autoladder en/of bediener hoogwerker

De leergang voertuigbediener start met algemene basiskennis over brandweervoertuigen en veiligheid. Indien u beschikt over het diploma brandweerchauffeur (geniet de voorkeur van BON) kunt u starten met de module van uw keuze:

Pompbediener

is de module om brandweerchauffeurs kundig te laten worden in het bedienen van de pompen van blusvoertuigen alsmede het (snel) oplossen van kleine storingen die de watertoevoer belemmeren. Ook de veiligheid rond het voertuig komt aan de orde. Deze module wordt afgesloten met een online (theorie) toets en een proeve van bekwaamheid (praktijktoets).

Redvoertuig

De module redvoertuig kunt u volgen binnen uw eigen korps. Voor het volgen van deze module moet u bij BON een toetskaart aanvragen aan de hand waarvan u door een collega uit uw korps wordt opgeleid. Deze module wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid op uw eigen redvoertuig onder toezicht van een beoordelaar van het bureau TEC (Instituut Fysieke Veiligheid - voormalig Nbbe).